Geef koolmonoxide geen kansJaarlijks sterven er nog steeds 11 mensen aan de gevolgen van een koolstof monoxide vergiftiging. Dat zijn er 11 teveel. Daarom hebben de Brandweer Nederland en de Brandwondenstichting afgelopen februari campagne gevoerd om dit aantal naar beneden te schroeven.
Er sterven niet alleen nog steeds mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Er belanden jaarlijks ook nog eens 150 mensen in het ziekenhuis als gevolg van deze vergiftiging. Brandweer Nederland en Brandwondenstichting vonden het tijd het bewustzijn van de Nederlanders te verhogen. Ook na de campagne is het belangrijk u bewust te zijn van de gevaren van koolmonoxidevergiftiging. Wat is koolmonoxidevergiftiging eigenlijk? Hoe weet ik of er koolmonoxide in mijn woning is vrijgekomen? Een lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid zijn de eerste symptomen van een koolmonoxidevergiftiging. Vervolgens voelt u een versnelde hartslag, verwarring en slaperigheid optreden. Dat zijn de tekenen dat u direct actie moet ondernemen. Bij een hoge concentratie koolmonoxide zijn de gevolgen ernstiger, denk aan bewusteloosheid, coma en mogelijk overlijden. Een snelle actie is dus noodzakelijk Wat moet ik doen als ik denk dat er koolmonoxide in mijn woning is vrijgekomen?
Houd bij deze acties wel altijd uw eigen veiligheid in de gaten. Hoe kan ik een koolmonoxidevergiftiging voorkomen? Bent u er nog niet helemaal gerust op? Plaats dan een koolmonoxidemelder in huis. Deze meldt wanneer er een te hoge concentratie koolmonoxide in huis bevindt, waardoor u op tijd actie kunt ondernemen, zonder ernstige gevolgen. |