1. Reinig de mechanische ventilatie-box of warmte terugwin -unit
  Door het afzuigen van vette lucht uit de keuken en vochtige lucht uit de badkamer zijn het schoepenrad en de binnenkant van de mechanische ventilatie vaak erg vies. Hierdoor ventileert het systeem minder goed. Vervuiling kan het schoepenrad bovendien uit balans brengen; het rad maakt dan meer lawaai. 
 2. Vervang de filters van de warmte terugwin unit
  Bij een wtw-unit stroomt alle lucht die de woning in- en uitgaat door filters. Het regelmatig vervangen van de filters zorgt voor een gezonder woonklimaat. 
 3. Open de ventilatieroosters
  Veel mensen houden ventilatieroosters in de winter dicht; zo blijft het warm en zijn de stookkosten lager. Maar er is ook weinig ventilatie. Dit kan leiden tot een hoog CO-gehalte in de woning. Houd de ventilatieroosters bij voorkeur het hele jaar open. Als het echt koud is buiten, sluit ze dan maximaal voor de helft.
 4. Controleer de dakpannen. Pannen die gebroken zijn of scheef liggen, zullen voor lekkage kunnen zorgen. Dit is niet altijd zichtbaar aan de binnenzijde, weet dat dit houtrot kan veroorzaken in het dakbeschot en de panlatten.  
 5. Maak met een stoffer en blik het platte dak schoon. Vuil hoopt zich vaak rond afvoeren en plekken waar het dak een beetje doorhangt. Verwijder het vuil om verstoppingen te voorkomen. Aangekoekt vuil beschadigt de dakbedekking, en kunnen wortels van planten schade aan het platte dak veroorzaken. 
 6. Leeg de dakgoten Vuil versnelt het verouderingsproces van dakgoten. Bovendien raken afvoeren door vuil verstopt, waardoor de goten bij een flinke regenbui overstromen. Bij een dakraam kan het water de woning binnenlopen. 
 7. Maak de afvoeren en regenpijp schoon Voorkom hiermee verstopping van afvoeren en riolering. Bladvangers en bolroosters zijn handige hulpmiddelen.
 8. Maak de kozijnen schoon 
  Zo gaat het schilderwerk langer mee. Vergeet ook de sponning van het raam niet; hier hoopt het vuil zich op.
 9. Controleer de draaiende delen van deuren en kozijnen 
  Hebben de draaiende delen van deuren en kozijnen onvoldoende omtrekspeling, dan blijft er water tussen de onderdorpels en draaiende delen achter. Dit zorgt voor versnelde rotting van de raamstijlen en verbindingen. Ook vuil hoopt zich, vooral aan de onderzijde, op.
 10. Check het buitenschilderwerk 
  Zie je barsten, scheuren, blazen of kale plekken? Herstel het schilderwerk om verdere schade aan het houtwerk te voorkomen. In de zomer en winter slijt het schilderwerk het meest; controleer het daarom na de winter (maart) en na de zomer (september).
 11. Kijk de kitvoegen na
  Een goede kitvoeg (beglazingskit) voorkomt regenwater tussen het kozijn en het dubbelglas. Vervang kitvoegen die zijn verouderd of losgescheurd. 
 12. Controleer het metsel- en voegwerk 
  Gaten en scheuren in het metsel- en voegwerk zijn plekken waar ongedierte en water naar binnen kunnen komen. Scheurvorming in de gevel kan ook duiden op een constructief probleem.